Tekkel kan lastig te trainen zijn...      

Gedrag Van Een Tekkel Erg Temperamentvol

Levendig en liefdevol; trots en moedig, bijna onbesuisd en volhardend. Kan welwillend en clownachtig zijn, maar is erg toegewijd aan de familie. Nieuwsgierig, ondeugend en erg slim; ze zullen proberen hun baasje te trainen in plaats van andersom! Er wordt wel eens gezegd dat de langharige tekkels kalmer zijn dan de andere twee types. De variant met ingedraaid haar is uitbundiger en clownachtig. Alle varianten zijn lichtelijk moeilijk te trainen. Tekkels zijn goed om mee te reizen. Ze zijn op hun best met wat oudere, bedachtzamere kinderen en zijn redelijk beschermend. Deze honden houden van blaffen (en doen dit opvallend luid voor hun omvang) en zijn compulsieve gravers. Over het algemeen zijn ze goed te combineren met andere huisdieren, maar ze kunnen soms jaloers, irritant, stuurs en bijterig zijn. Soms zullen ze niet willen worden ingetoomd door hun baasje. In hun training is het dus ook belangrijk om hiermee rekening te houden. Omdat ze snel overgewicht kunnen krijgen moeten deze dieren niet overvoed worden.

De tekkel is een langwerpige, energieke en gespierde hond met korte poten. Hij is zelfverzekerd en trots en maakt een intelligente indruk. Hij heeft een langwerpige kop en een lichtelijk bolronde schedel, gekromde en uitpuilende wenkbrauwen, een lange snuit, robuuste kaken met strakke lippen, en tanden als nijptangen en scharen; extreem sterke hondentanden (tekkels hebben meestal 42 tanden). Zijn ogen zijn ovaal, donkerrood of bruin-zwart met een energieke en vriendelijke uitdrukking. Zijn oren zijn lang en hangen langs zijn wangen. Zijn lichaam heeft een sterk en uitpuilend borstbeen/voorlijf, en een wat teruggetrokken achterlijf. De staart wordt in het verlengde van de rug gedragen. De kortharige variant kan een glanzende, dunne strakke vacht hebben. Tekkels met een sterke kleur kunnen zongetint of geel zijn. Tekkels met een dubbelgekleurde vacht kunnen diepzwart, bruin of grijs met gedeeltes helder kastanjebruin. Er zijn gevlekte, gespikkelde of bontgekleurde varianten.

Er zijn drie varianten tekkels: kortharig, langharig en met ingedraaid haar. Binnen deze drie varianten zijn er drie verschillende groottes. De normale (standaard) tekkel is 35 tot 45 centimeter hoog en weegt ongeveer 9 kilo. De miniatuur (dwerg) tekkel 35 centimeter hoog en weegt ongeveer 4 kilo. De Toy tekkel heeft een hoogte tot 30 centimeter en weeft ongeveer 3.5 kilo. De 'toy' variant is geen erkende grootte-variant. Er zijn echter fokkers die tekkels fokken kleiner dan de dwerg-variant. Deze noemen ze dan de 'toy'-variant.

Tekkels zijn vatbaar voor rugwervel problemen (verlamming) en kunnen hartproblemen, urinekanaal-problemen en diabetes ontwikkelen. Tekkels hebben de neiging tot overgewicht en luiheid. Dit is een serieuze gezondheidsbedreiging omdat het extra druk op de rug uitoefent.

Tekkels zijn actieve honden met opvallend veel uithoudingsvermogen en ze houden van een regelmatige wandeling of speelkwartiertje in het park. Wees echter voorzichtig wanneer er voetgangers in de buurt zijn; ze kunnen op uw hond gaan staan! Tekkels worden nu eenmaal sneller over het hoofd gezien dan een gemiddelde hond. Ze moeten niet worden aangemoedigd om te springen omdat ze vatbaar zijn voor rugklachten. Ze zijn geschikt voor mensen met een appartement; wel zijn ze redelijk actief binnenshuis en een kleine tuin is voldoende voor hun lichaamsbeweging.

Langharige tekkels hebben dagelijks kammen en borstelen nodig; tekkels met ingedraaid haar moeten twee keer per jaar naar een professionele trimmer, en kortharige tekkels moeten regelmatig worden geborsteld en afgenomen met een vochtige doek. Deze hondensoort heeft bij het ruien een gemiddelde haaruitval.

De tekkel (ook wel Dachshund) komt oorspronkelijk honderden jaren geleden uit Duitsland. De tekkel was getraind om op dassen te jagen en deze dieren in de grond te volgen. Over de jaren heen heeft de tekkel zich hier evolutionair op aangepast om met verkorte poten de prooi uit te graven en in de holen te kunnen klimmen. Kleinere tekkels weren gefokt om op hazen en wezels te jagen. Tekkels hebben veel gemeen met terriers. Het zijn veelzijdige en moedige honden en kunnen naast dassen ook vossen en otters aan.

Problemen met het temperament van uw tekkel? Kijk op www.hondtraining.com voor oplossingen voor uw problemen.
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!