Speels, levendig en soms arrogant....  

Shih Tzu Traint U Met Veel Geduld

De Shih tzu is een alerte en pittige kleine hond. Blij en robuust, bevoorrecht met veel karakter. Ze hebben een koninklijke waardigheid, zijn dapper en soms arrogant. Deze soort doet het goed met nette, voorzichtige kinderen. De rustige loyale Shih tzu maakt makkelijk vrienden en alhoewel hij obstinaat kan zijn reageert hij goed op consistente en geduldige training. Hij is een zeer alerte waakhond en houdt van blaffen, maar is over het algemeen stil binnenshuis. Ze zijn koppig en slim. Ze kunnen bijterig worden als ze verrast of geirriteerd worden. Speels en levendig; deze hartelijke kleine hond moet bij mensen in de buurt zijn en is over het algemeen goed met andere huisdieren. Sommigen kunnen moeilijk zindelijk worden gemaakt.

Deze kleine hond is overdekt met een overvloedige dubbele vacht van lange haren met een wollige ondervacht. Deze trots uitziende hond heeft haar boven de neus naar boven groeien, wat hem een chrysanten-gezicht geeft. De kop is afgerond, met een flinke baard met snor, kort harige muil en zwarte neus (behalve in leverkleurige Shih tzu's die een leverkleurige neus hebben). De ogen zijn groot, rond en open, donker in de meeste honden maar lichter in leverkleurige en blauwe honden. De hangende oren zijn zo bedekt met haar dat ze wegvallen tegen de vacht. De tanden staan recht op elkaar of hebben een onderbeet. De bovenrug is recht en het lichaam is iets langer dan hoger. Verwijdering van de Hubertesklauwen is mogelijk. De zware, stevige staart is gekruld over de rug. Elke kleur is mogelijk, hoewel wit op het voorhoofd en het puntje van de staart wordt geprefereerd bij de meeste hondenshows.

De Shih tzu is goed als u in een appartement leeft. Ze zijn redelijk actief binnenshuis en doen het prima in een tuin(tje). Deze soort is gevoelig voor hitte. Het is een van nature actieve hond maar als u het toelaat ligt hij de hele dag in zijn favoriete hoekjes. Ze moeten worden aangemoedigd naar buiten te gaan en fit te blijven. Een dagelijkse wandeling is daarom een goed idee.

Shih tzu's worden ongeveer 15 jaar oud, wegen zo'n 5 kilo en zijn ongeveer 28 centimeter hoog. Shih tzu's hebben de neiging tot snurken. Sommige bloedlijnen zijn vatbaar voor oor-, oog- en ademhalingsproblemen. Ruggenwervel ziektes veroorzaakt door een lange rug en korte poten kunnen een probleem zijn. Hun tanden hebben regelmatig aandacht van de dierenarts nodig; ze raken ze vroeg kwijt. Deze honden komen snel aan (in gewicht) en moeten daarom niet worden overvoed.

Deze honden hebben een dagelijkse verzorgingsbeurt nodig met een kwast. Van hun haar wordt meestal een knotje met een boog gemaakt zodat ze nog wel wat kunnen zien. Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan de vacht te trimmen zodat deze makkelijker te onderhouden is. Houd de oren en het gebied rond de ogen schoon. Shih tzu's hebben gevoelige ogen die schoon moeten worden gehouden. Hier zijn speciale oogdruppels voor mocht u deze nodig hebben. Vraag uw dierenarts wat te gebruiken. Deze soort verliest weinig tot geen haar en kunnen last van allergie krijgen als hun vacht te goed wordt verzorgd.

Documenten en schilderijen uit de zestiende eeuw laten honden zien die lijken op een kleine leeuw (zoals de Shih tzu soms wordt genoemd). In de zeventiende eeuw werden honden uit Tibet gehaald en gefokt in de Verboden Stad van Peking, waarschijnlijk door het kruizen van de Tibetaanse Lhasa Apso en de oorspronkelijke pekinghond. De Shih tzu werd favoriet aan het Chinese hof. Het dier werd zo vereerd dat vele jaren nadat de Chinezen handel begonnen te drijven met het westen de dieren nog steeds niet werden verkocht en verhandeld. Het was al 1930 toen het eerste paar werd geimporteerd naar Engeland. De Shih tzu werd in Engeland vanaf 1946 erkend en in de Verenigde Staten in 1969. Tegenwoordig is de soort erg populair, zowel als gezelschapsdier en showhond.

Last van een koppige Shih tzu? Kijk op www.hondtraining.com voor tips voor een brave hond.

 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!