Een veelzijdige intelligente hond....    

Rottweiler Heeft Stevige Maar Voorzichtige Training Nodig

De Rottweiler is kalm, trainbaar, moedig en toegewijd aan zijn baasje en zijn familie. Ze hebben een betrouwbaar temperament. Hij is beschermend en zal zijn familie moedig verdedigen. Dit zijn sterke vechters die immuun lijken te zijn voor pijn. Serieus, standvastig en zelfverzekerd. Stevige en voorzichtige training is noodzakelijk voor deze soort, anders kunt u eindigen met een erg sterke en te agressieve hond. Ze kunnen met de juiste behandeling echter ook loyaal en liefdevol zijn en erg veel voldoening geven. Ze hebben baasjes nodig die hun massieve omvang aankunnen. De Rottweiler is een natuurlijke waakhond met een zacht temperament. Ze zijn hoogst intelligent en ze hebben hun sporen verdiend in politiewerk, het leger en allerlei werkzaamheden over de eeuwen heen. Vanwege hun omvang is het belangrijk de training op jonge leeftijd te beginnen, wanneer de hond nog relatief klein is en er moet veel zorg worden gestoken om ervoor te zorgen dat de hond niet vals wordt. Deze soort heeft veel gezelschap en sociale aandacht nodig om gelukkig te worden. Ze kunnen agressief zijn richting andere honden en moeten worden aangelijnd in openbare plaatsen. Wanneer de Rottweiler met consistentie wordt grootgebracht en getraind is hij een goed speelmaatje voor kinderen. Hij zal katten en andere huisdieren accepteren zolang hij positieve ervaringen met hen heeft gehad als pup. Vrienden en familie van de familie worden over het algemeen hartelijk verwelkomd. Vreemden komen echter niet verder dan de stoep. Deze hond doet het over het algemeen goed in hondenwedstrijden, shutzhund- en spoorzoekwedstrijden.

De rottweiler heeft een massief, krachtig lichaam. Gespierd en atletisch, met een brede kop en gerond voorhoofd. De muil is goed ontwikkeld met een schaarbeet. Zijn ogen zijn donker met een uitdrukking van goede wil en loyaliteit. De oren zijn driehoekig, naar voren gericht en de neus is wijd en zwart. De lippen zijn zwart en van binnen is de mond donkergekleurd. De staart is aangepast door die te couperen. Ze worden vaak geboren met achterste hubertusklauwen, deze worden meestal verwijderd wanneer de staart wordt gecoupeerd. De vacht is kort, hard en dik. De kleuren zijn zwart met bruine stukken op de wangen en muil, poten en benen. Een rode kleur met bruine markeringen komt ook voor. Er is een afwijking in de haargenen waardoor de kleuren lichter rood worden. Rottweiler teefjes werpen vaak veel puppy's; 12 puppies is niet ongebruikelijk.

Sommigen zeggen dat er variaties van Rottweilers bestaan; de Duitse Rottweiler en de Amerikaanse Rottweiler. Duitse rottweilers zouden kleiner en meer gedrongen zijn, met een groter, blokkiger hoofd. Amerikaanse Rottweilers zouden groter zijn met langere benen zonder het blokkige hoofd. Anderen claimen dat alle rottweilers hetzelfde zijn en dat er geen Duitse variant bestaat.

De Rottweiler stamt waarschijnlijk af van de Italiaanse Mastiff. Gedurende de middeleeuwen werd hij gebruikt als herdershond. Hij werd gefokt in het Duitse plaatje Rottweil in Wurttemberg. In de 19e eeuw was dit ras nagenoeg uitgestorven maar in de vroege 20e eeuw maakte de hond een comeback als gevolg van de inspanningen door fantastische fokkers afkomstig uit Stuttgart. Enkele van de talenten van Rottweilers zijn; spoorzoeken, herderen, waakhond, beschermen, politiewerk, kartrekken en diverse hondentrainingen en -wedstrijden.

Rottweilers zijn zo'n 65 centimeter groot en wegen tussen de 40 en 50 kilo. Ze worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud. Deze soort is vatbaar voor knieschijfproblemen, en heupafwijkingen. Neiging tot snurken en teveel eten. Ook vatbaar voor entropion (verkleining van de afstand tussen de oogleden)

De Rottweiler heeft veel beweging nodig. U kunt deze honden niet genoeg beweging of werk geven; ze gedijen erbij. Rondrennen in het bos en open velden maakt hen erg blij en ze hebben er geen behoefte aan om af te dwalen. Zwemmen en rennen naast een fiets zijn perfecte activiteiten voor deze hond en ook de bal ophalen vindt hij geweldig.

De zachte, glanzende vacht is gemakkelijk bij te houden. Borstel met een stevige borstel en stop ze alleen in bad wanneer noodzakelijk. Wanneer hij in de rui is heeft deze soort een gemiddeld haarverlies.

Problemen met uw agressieve rottweiler? Kijk op www.hondtraining.com voor trainingsmethoden voor een rustige en brave hond.
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!