Waar let u op bij het kiezen van een hond? Een paar tips:

Voordat u een hond koopt...

Een hond is een grote verantwoordelijkheid. Als u een nieuwe hondenbezitter bent is het volgende zeker van belang voordat u een hond in huis neemt...

Afhankelijk van het ras wordt een hond gemiddeld 15 jaar oud. Het is daarom belangrijk uzelf af te vragen waarom u graag een hond wilt of nodig denkt te hebben en te kijken welk type hond het beste past bij u en uw omgeving. Een verkeerde keuze kan vervelend uitpakken voor u, uw familie en de hond zelf.

Belangrijke aandachtspunten voor een aankomend hondenbezitter:

  • Hoeveel tijd heeft u te besteden aan de hond?
  • Financiele gevolgen van het hondenbezit
  • De omgeving waar de hond in terechtkomt
  • Welke schade kan de hond aanrichten?
  • Is twee honden misschien een optie?

Tijd

Een van de belangrijkste aspecten is de hoeveelheid beschikbare tijd. Die tijd is nodig om de hond te trainen en te verzorgen. Honden die verveeld raken en slecht luisteren kunnen voor problemen zorgen. Niet alleen voor toevallige voorbijgangers of de buren, maar zelfs binnen uw gezin. Ook loopt u de kans op een rechtszaak, omdat u de wet overtreedt indien u uw hond niet voldoende heeft getraind.

Wanneer u een fulltime baan heeft, probeer dan in ieder geval een keer per dag de hond even op te zoeken en hem uit te laten. Als u er zelf niet aan toe komt omdat u het te druk heeft, vraag dan de buren of ze even met hem willen wandelen.

Grote honden, jachtenhonden en honden met een speels karakter zullen de meeste tijd in beslag nemen. U moet meer met ze spelen en vaker met ze gaan wandelen. Het vereist een grotere verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat ze goed opgevoed worden.

Financien

Een hond kost veel geld. In eerste instantie natuurlijk de aanschaf, maar vergeet niet te denken aan eten, de verzorging, een hek voor om de tuin, een kennel als u op vakantie gaat, verzekeringen, speelgoed, een halsband en een riem, doktersrekeningen en een hondenpaspoort.

Hebt u altijd al een Sint Bernard willen hebben? Sta er eens bij stil hoeveel zo'n grote hond eet. Is een poedel uw droomhond? Bedenk eens wat het kosten om hem te trimmen. Voordat u besluit een hond te nemen denk dan goed na over de financiele gevolgen.

Het is verstandig om lijst te maken met dingen die u nodig hebt voordat u een hond neemt. Op die manier krijgt u een goed inzicht in wat een hond kost. Denk aan het aankoopbedrag, inentingen, hondenvoer, halsband & riem, hondenbelasting (geldt niet overal), speelgoed, hondenhok, verzorging, medische kosten en eventueel een kennel. Bedenk goed wat dit per maand gaat kosten, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Omgeving

Het kiezen van een hond moet in belangrijke mate afhangen van waar u woont en waar de hond komt te wonen. Een kleine flat is niet geschikt om een speelse hond zoals een Border collie te houden. Het is een actief ras, dat van flink rondrennen houdt. Woont u in een flatje en wilt u toch een hond, dan zou een klein ras zoals een Bichon Frise beter op zijn plaats zijn. Maar ook dan moet u voldoende tijd hebben om met de hond te kunnen wandelen, aangezien een tuin in de binnenstad vaak niet al te groot is, als u er uberhaupt al een heeft.

Nog Belangrijker...

Evenzo belangrijk als "omgevingsfactoren" zijn de soort hond die u kiest. Er zijn grote verschillen tussen rassen, tussen fokkers en zelfs in elk nest vindt u grote verschillen.

In de eerste Module van Volg leert u:

-         Welk ras voor uw situatie het meest geschikt is

-         Hoe u de meest geschikte pup uit een nest kiest (Als u goed oplet ziet u verschillen die enorm gaan uitmaken tijdens de opvoeding en die tekenend zijn voor het karakter van de hond)

-         Kiest u een reu of een teef? (De subtielere verschillen zullen u verbazen)

-         Waaraan herkent u een goede fokker?

-         En alles over voeding, de eerste weken, en verdere verzorging van zowel pups als oudere honden.

Onthoudt dat u geen risico loopt. U kan het pakket proberen, de technieken gebruiken en u betaalt alleen als u tevreden bent en resultaat ziet.

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!