Bewegelijk en energiek...     

 Pointer Moet Goed Gesocialiseerd Worden

De (engelse) pointer is krachtig, gracieus en aristocratisch; hij loopt er trots bij. De pointer heeft een oplettende uitdrukking en een goed gespierd atletisch lichaam. De neus staat hoger dan de rest van de snuit. De bovenlip is vol maar niet slap. De ogen zijn hazelnootbruin afhankelijk van de kleur van de vacht. De hangende oren van gemiddelde grootte zijn iets puntig. De tanden staan recht of hebben een schaarbeet. De nek is lang, de staart recht en loopt taps toe en is nooit gecoupeerd. De voeten zijn ovaal. Het verwijderen van de hubertusklauw is optioneel. De korte, slanke, glanzende vacht heeft de kleuren wit, citroengeel, zwart of oranje. De kleuren kunnen egaal, gevlekt of gespikkeld zijn. Driekleuren zijn ook mogelijk. De neus heeft dezelfde kleur als de strepen op de vacht.

De engelse pointer zit vol met energie en kracht. Hij is een loyale en toegewijde vriend, een gentleman die vriendelijk en geduldig is met kinderen. De pointer is hartelijk, intelligent en schoon. Een energieke en enthousiaste jager die thuis erg kalm is. Hij is wijs en kan zich goed aanpassen aan veranderende situaties. Zorg ervoor dat de honden in een vroeg stadium sociaal contact krijgt om een timide karakter te voorkomen. Sommigen kunnen gespannen zijn. Ze hebben de neiging een beetje hun eigen weg te gaan, en zijn gereserveerd naar vreemden toe. De pointer zal blaffen naar verdachte geluiden, maar hij is geen waakhond. Afstammelingen van showhonden blijken betere huisdieren te zijn. Veldhonden zijn vaak te actief en hebben een te groot jagersinstinct om goede huisdieren te zijn. De jagersinstincten ontwikkelen zich al op vroege leeftijd. Puppies van 8 weken oud vertonen vaak venijnig gedrag. Deze redelijk onafhankelijke honden zijn over het algemeen goed te combineren met andere huisdieren en zijn meestal niet agressief naar andere honden. Stevige consequente training van deze honden is nodig wanneer hij niet goed gesocialiseerd is als pup.

Pointers zijn tussen de 55 en 60 centimeter hoog, wegen tussen de 20 en 30 kilo en worden gemiddeld zo'n 13 tot 14 jaar oud. Ze zijn vatbaar voor heupafwijkingen, klierproblemen, dwergachtigheid en huidaandoeningen.

Lichaamsbeweging is van het grootste belang voor deze niet moe te krijgen dieren. Deze honden worden dan ook niet aangeraden voor gezinnen in appartementen. Ze zijn redelijk actief binnenshuis en zijn het beste op een landgoed. Ze zijn meer dan gelijk aan de meest actieve families en ze moeten niet als huisdier worden gehouden tenzij u ze veel stevige beweging kunt garanderen. Wanneer ze te weinig beweging krijgen kunnen deze honden rusteloos en destructief worden.

De gladde vacht van de pointer is erg gemakkelijk te verzorgen. Gewoon regelmatig borstelen met een stevige kwast en alleen baden wanneer noodzakelijk. Afwrijven met een handdoek of zeemlap houdt de vacht glanzend. Controleer ook de voeten, in het bijzonder wanneer de hond heeft gewerkt of getraind. Droog de hond goed af om onderkoeling te voorkomen. Controleer de oren regelmatig. Deze hond heeft bij het ruien een gemiddelde haaruitval.
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!