Grenzen en regels bij brengen...    

 Jack Russels Trainen Met Behulp Van  Kooi Training

De Jack Russel is een levendige, vrolijke, toegewijde en liefdevolle hond. Bevlogen en gehoorzaam, en zonder een greintje angst. Oplettend en vermakelijk, houdt van spelletjes en speeltjes. Vriendelijk en over het algemeen goed met kinderen die hebben geleerd deze hond niet te plagen of te slaan. Ze zijn intelligent maar hebben een eigen wil en zijn vastberaden. Ze kunnen lichtelijk moeilijk te trainen zijn en hebben een strakke, ervaren trainer nodig. De Jack Russel kan agressief zijn naar andere honden wanneer hij niet goed is getraind of gesocialiseerd. Sommigen hebben of zijn gedood in hondengevechten. Vroege sociale interactie kan deze eigenschap helpen regulieren. Ze hebben sterke jagersinstincten (sterker dan de gemiddelde terrier) en moeten niet worden toevertrouwd aan andere kleine dieren. Ze houden van achternazitten en ontdekken. Wees voorzichtig met het los laten rondlopen tenzij ze erg goed getraind zijn. Jack Russels houden van blaffen en graven. Ze neigen naar rusteloosheid en destructief gedrag als ze niet genoeg worden beziggehouden en goed veel lichaamsbeweging krijgen. Jack Russels klimmen, wat betekend dat ze over een hek heen kunnen klimmen en zelf overheen springen. Een Jack Russel die 30 centimeter hoog is kan gemakkelijk anderhalve meter de lucht inspringen. Deze honden zijn niet de beste keus voor een onervaren hondenbezitter. Dit is werkelijk een grote hond in een klein lichaam. U zult over net zo een sterke wil moeten beschikken als de hond zelf, anders neemt dit kleine ventje het van u over! Met het juiste baasje kan deze hond echt uitblinken, maar hij is niet voor iedereen weggelegd; zeker niet voor mensen zonder ervaring met terriers.

De Jack Russel is ontwikkeld in het Engeland van 19e eeuw door een geestelijke genaamd Jack Russel. Deze pittige kleine terrier werd gebruikt om op klein wild te jagen, in het bijzonder vossen door hun holen uit te graven. Fokkers hebben zijn werkkwaliteiten benadrukt en de standaarden voor deze soort zijn dan ook zeer breed. In de Engelse jacht moesten de Jacks lange poten hebben om de jachthonden te kunnen bijhouden. Deze energieke en speelse Jack Russels zijn een goede familie metgezel. Enkele van zijn talenten zijn jagen, spoorzoeken, behendigheid en trucjes doen.

Deze kleine, compacte en atletische hond ziet in ieder geval voor meer dan de helft uit als een minder verfijnde Fox Terrier. Wit met roodachtig zwart, (ge)bruin(d), voornamelijk op de kop en staart. De schedel is plat tussen de oren en loopt taps toe. De snuit is geprononceerd, maar niet abrupt. De neus is zwart en amandelvormige ogen zijn donker. De v-vormige oren vouwen naar voren. De Jack Russel heeft een flexibel lichaam en redelijk kleine borst (makkelijk te omklemmen door gemiddelde mannenhanden) om tegen de grond gedrukt achter zijn prooi aan te gaan. De gecoupeerde staart wordt vrolijk gedragen en staat redelijk hoog. Er bestaan gladde en gebroken versies of met ingedraaide vacht. De gebroken vacht is een mix van ruige en gladde vacht, lang haar, lichtelijk wollig gezicht en een gladde kop. Een Ierse variant genaamd de Jack Russel Shortys heeft kortere poten dan de Engelse versie. Sommigen hebben aanleg voor zwakke knieen die gemakkelijk uit de kom schieten, geerfde oogziektes, doofheid, en been-perthes (een ziekte van de heupgewrichten bij kleine honden).

De Jack Russel doet het goed in een appartement mits hij voldoende beweging krijgt. Ze zijn erg actief binnenshuis en zullen beter tot hun recht komen in een tuin van gemiddelde grootte. Wanneer hij overdag binnenshuis is heeft hij iemand nodig die hem in de gaten houd tenzij hij kooitraining heeft gehad (een training waarbij de hond stap voor stap de regels en grenzen leert door hem gedurende een kort tijdsbestek in een kooi of krat te stoppen). Zelf dan moet u als baasje klaarstaan voor flinke beweging wanneer u thuiskomt. De Jack zal u anders blijven smeken om op zijn buik geaaid te worden of spelletjes te spelen.

De Jack Russel terrier past zich gemakkelijk aan en kan zichzelf vermaken in een kleine tuin, maar hij voelt zich het meeste thuis in een open gebied met ruimte om te rennen, jagen en te spelen. Deze hond kan wel 15 jaar of ouder worden. Hij is ongeveer 27 centimeter hoog, en weegt zo'n 7 kilo. Alle vachttypes zijn gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig kammen en borsten met een stevige kwast, baden alleen wanneer noodzakelijk.

Problemen met de (kooi)training van uw Jack Russel? Kijk op www.hondtraining.com voor hulp bij de opvoeding van uw hond.
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!