Husky's zijn ondeugend en energiek     

De Opvoeding Van Een Husky Met Een Sterke Eigen Wil

Deze uit Siberie afkomstige hond is in 1909 naar Alaska gebracht. Ze zijn door het Chukchi volk eeuwen gebruikt als sledehonden, hertenherder en waakhond. Ze waren perfecte werkhonden voor de harde Siberische condities; hard, geschikt om in kleine roedels te integreren, en blij om uren achtereen te werken. De Siberische husky is een licht gewicht sleehond met een geweldig uithoudingsvermogen. Ze zijn perfecte kuddedieren en kunnen dan ook goed opschieten met hun kameraden. Husky's zijn vandaag de dag erg populair als gezelschapshond, maar ze worden nog steeds gebruikt voor sleeen, kartrekken en racen.

Siberische husky's zijn sterke, compacte werkhonden. De reuen zijn 53-60 cm hoog, met een gewicht varierend van 20,5 -27 kilo. De teefjes zijn tussen de 51-56 cm hoog met een gewicht tussen de 16 en 22.50 kilo. De Siberische husky kan alle kleuren hebben; alles van zwart tot puur wit is mogelijk. Een scala aan gekleurde vlakken op de kop is gebruikelijk, inclusief allerlei streeppatronen die niet gevonden worden in andere rassen. Verschillende vlakken in de vacht kunnen voorkomen, de meest opvallende is zwartwit gevlekt. Deze kleurvlakken in de vacht zijn gelijk aan die van de pinto (paardensoort). Het gezichtsmasker en onderlijf zijn meestal wit. De Siberische husky heeft een dikke wollen ondervacht en een zachte buitenvacht. Hij kan temperaturen van -50 tot -60 graden Celsius weerstaan. De vacht heeft niet veel zorg nodig behalve gedurende de (hevige) rui die twee keer per jaar plaatsvindt. In deze tijd moet u ze uitvoerig borstelen met een metalen kam.

De ogen zijn amandelvormig en staan een gemiddelde lengte uit elkaar. Een veel voorkomende misvatting is dat alle husky's blauwe ogen hebben. Ze kunnen ogen hebben met de kleuren blauw, bruin, amber, of een combinatie van de drie zodat ze de ogen half-om-half gekleurd zijn, wat ook wel parti-eyed genoemd wordt. Een blauw oog en een bruin oog wordt bi-oogig genoemd. De grote 'sneeuwschoen' voeten hebben haar tussen de tenen voor grip op het ijs. De oren staan hoog en recht omhoog met een sikkel gevormde staart. De husky wordt gemiddeld 12-15 jaar oud.

Deze honden zijn rustig en speels, maar hebben een eigen wil en zijn ondeugend. Deze opgewekte hond is erg gesteld op zijn familie. Een puppy van binnen, slim, sociaal en liefdevol, makkelijk in de omgang en gedwee; hoewel ze meestal veel energie hebben, voornamelijk als puppy. Goed met kinderen en vriendelijk tegen vreemden. Huskys zijn geen waakhonden; ze blaffen weinig en houden van iedereen. Ze zijn erg intelligent en trainbaar, maar hebben zoals gezegd een eigen wil en zullen alleen een commando uitvoeren als ze er het nut van in zien.

Training van deze honden vergt geduld, consistentie, kennis en begrip van het karakter van een arctische hond. Deze hond zal misbruik maken van de situatie als hij de kans ervoor krijgt. Husky's zijn perfecte jogging maatjes, zolang het niet te warm is buiten.
Het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te maken. Deze soort houdt van huilen en is gemakkelijk verveeld. Ze houden er niet van om alleen gelaten te worden, dus als dit de hond van uw keuze is, is het verstandig om een tweede exemplaar te overwegen.
Een eenzame husky kan erg destructief zijn. Onthoud dat de husky een sleehond in hart en nieren is. Ze doen het goed met andere huisdieren als ze van kleins af aan met hen zijn opgegroeid. Husky's zijn zuinige eters en hebben minder voedsel nodig dan u zou verwachten. Soms kunnen ze een huidafwijking krijgen die te maken heeft met een tekort aan zink. Supplementen helpen tegen deze afwijking.

Husky's worden over het algemeen niet aangeraden voor appartementen, hoewel ze met de juiste training en beweging hier wel kunnen leven. Ze zijn binnenshuis erg actief en zijn op hun best in een omheinde tuin. Siberische husky's hebben aardig veel beweging nodig, maar moeten nooit teveel worden getraind tijdens warm weer.Vanwege hun zware vacht geven deze honden de voorkeur aan koele klimaten. Een stuk algemene kennis is genoeg om te beseffen dat deze honden op hete dagen verkoeling van schaduw of airconditioning nodig hebben. Ze hebben een grote, hoog omheinde tuin nodig, maar begraaf de draden van het hek; er is een grote kans dat ze eronder door graven om op jacht te kunnen.

Deze soort houdt van zwerven en ronddwalen. Siberische husky's kunnen geweldige metgezellen zijn voor mensen die zich er bewust van zijn wat te verwachten van deze mooie en intelligente dieren. Hoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn, zijn er een aantal rassen karakteristieken die over het algemeen aanwezig zijn is deze hondensoort. Dit is zeker geen volledige lijst; zelfs de beste fokkers zullen u vertellen dat ze elke dag iets nieuws over hun honden leren!

Moeite met het zindelijk maken van uw Husky? Kijk voor training en opvoeding op www.hondtraining.com

 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!