Enkele voorbeelden van commando's en honden gehoorzaamheidstechnieken

Een Stap Voor Stap Benadering
Voor Elk Trainings Commando
...

U vraagt zich ongetwijfeld af wat u kunt verwachten van een schriftelijke trainingsmethode. Om u een idee te geven zal ik u enkele eenvoudige commando's geven die u kunt gebruiken om uw hond of pup te trainen.

Het beste om met dit soort training te beginnen (voor pups) is vanaf 5 weken. Als de hond al ouder is maar u wel voor het eerst met hem werkt raad ik ook aan om minstens een paar weken aan elkaar te wennen voordat u samen aan het werk gaat

Als u een oudere ongetrainde hond heeft, zult u deze oefeningen en commando's vaker en met meer geduld moeten uitvoeren dan met een puppy, omdat oudere honden voorbij de fase in hun leven zijn waarin ze het beste kunnen leren.

In deze periode van de training ligt de nadruk op spelen en lol maken, hoewel u wel consistent moet zijn in de commando's die u aan uw puppy geeft. Begin met de meest eenvoudige commando's eerst en ga vooral niet te snel. Daarnaast is het goed om uw puppy's geheugen zo nu en dan op te frissen, door oude oefeningen te herhalen.

(Let op, in de oefeningen heb ik het over puppy's, echter, dit is natuurlijk van toepassing op zowel puppy's als oudere honden)

Voorbeeld 1: "Hier" (Bij u roepen)

Dit is een oefening die u zult doen vanaf het eerste moment dat u uw puppy ziet. Het is belangrijk om bij de puppy de link te leggen tussen het woord "Hier" en de puppy die uw kant opgaat. Zorg ervoor dat hij het commando en zijn naam duidelijk kan verstaan. Daarnaast moet u ook veel aandacht aan hem besteden en blij zijn op het moment dat hij naar u is toegekomen. Als een puppy heeft hij niet meer training nodig dan dit. De volgende stap van het terugroepen staat verder uitgewerkt in module 5: Gevorderde Commando's en Trucs.

Voorbeeld 2: "Zit" - stap 1

Het Zit commando is erg bruikbaar in de vroege training van uw puppy. Een goede manier om de link te leggen tussen het woord "Zit" en het gaan zitten is om iedere keer als uw puppy uit zichzelf gaat zitten ook het woord "Zit" te zeggen. Daarnaast kunt u ook nog gebruik maken van de volgende eenvoudige methode. U neemt een koekje of snoepje in uw hand en zorgt ervoor dat uw puppy deze kan zien voor zijn gezicht. Dan beweegt u de lekkernij over zijn hoofd heen, zodat als hij het volgt, hij gaat zitten. Op het moment dat hij gaat zitten kunt u weer het "Zit" commando gebruiken. U kunt uw puppy een beloning geven op het moment dat hij goed is gaan zitten. Dan zal het niet lang meer duren voordat u "Zit" kunt zeggen en hem op een andere manier kunt belonen dan met voedsel.

1. Houd koekje tussen vingers

2. Haal koekje over het hoofd heen

3. Zeg "Zit" en geef beloning wanneer hij gaat zitten

4. Goed gedaan!

Voorbeeld 3:  "Zit" - stap 2

U kunt het Zit commando strikter gebruiken door de volgende methode te gebruiken.

1) Plaats een halsband en riem om uw puppy

2) Sta rechts naast uw puppy en zorg ervoor dat jullie allebei dezelfde kant opkijken, zodat uw puppy links van u staat.

3) Op hetzelfde moment dat u het commando geeft, "Booster…. Zit", duw de achterkant van uw puppy naar beneden terwijl u de riem rechtop en strak houdt. Als dit moeilijk gaat is het misschien nodig om zijn halsband vast te houden, om zo de concentratie van uw puppy erbij te houden. Zo zorgt u er ook voor dat hij niet weg kan lopen.

4) Het beste is als uw puppy ongeveer tien seconden blijft zitten. Herhaal het "Zit" commando achter elkaar zodat het commando meer kracht krijgt. Het is belangrijk dat u uw puppy de hele tijd blijft aankijken.

5) Laat hem los door "Vrij" te zeggen en geef hem een groot compliment.

6) Herhaal deze oefening tien keer per sessie. Zorg ervoor dat trainingssessies niet te lang duren (ongeveer vijf minuten) en doe dit drie of vier keer per dag.

Het is een goed idee om uw puppy te laten zitten wanneer u zijn riem wil omdoen en wanneer het tijd is voor zijn eten. Zorg ervoor dat hij goed zit voor u hem zijn eten geeft. Als iedereen in uw gezin dit advies opvolgt, dan zal hij snel begrijpen wat er van hem gevraagd wordt.

Tot Zover de Basis... Maar Nog Belangrijker is de Diepgang:

Waarschijnlijk kan u uw hond al naar u toe laten komen en laten zitten.

Dit is namelijk niet al te moeilijk voor een hond en kan hem vrij makkelijk aangeleerd worden. Echter, het is slechts het begin.

Als u uw hond kan laten zitten is het nog belangrijker om hem te laten Blijven. Hoe goed luistert uw hond hiernaar? Blijft hij enkele seconden zitten of wacht hij netjes op uw commando totdat hij weer weg mag? Blijft hij ook zitten als u wegloopt?

Dit lijkt onbelangrijk, maar in het dagelijks leven is het enorm handig (en soms zelfs een noodzakelijke veiligheid) als uw hond echt luistert als het erop aankomt. In het verkeer is het zelfs een zaak van leven en dood voor uw hond.

In het pakket bespreek ik manieren om echte gehoorzaamheid bij uw hond te verkrijgen. Niet alleen zolang u kijkt, of als hij een beloning verwacht, maar gehoorzaamheid gebaseerd op respect en begrip van de commando's. Dit is de beste manier om toekomstige problemen te voorkomen.

Bedenk maar eens hoe vervelend het is als hij u lastigvalt tijdens het koken, hoe ongemakkelijk hij kan zijn als hij uw bezoek bespringt, of hoe gevaarlijk het kan zijn als hij niet met kinderen kan omgaan.

In het pakket bespreek ik hoe u hem echt leert gehoorzamen op commando's als:

- Blijf
- Volg
- Down
- Wacht
- Zoek
- Nee
- Vrij

En meer.

Dit is de absolute basis die elke hond zou moeten hebben om controle te krijgen over zijn gedrag in het dagelijks leven.

Om u hierbij te helpen geef ik u ook een compleet trainingsprogramma dat u van dag tot dag kan volgen om uw hond stap voor stap deze beginselen aan te leren. Dit is de snelste en meest effectieve manier om de gehoorzaamheid van uw hond aan te pakken.

U kan vandaag nog beginnen:

Klik hier en doorloop het complete trainingspakket op proef... >>

Veel plezier en succes!

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!