Gevorderde commando's: Verdiepende gehoorzaamheids technieken en trucs
                  waarmee u jaren mee vooruit kunt.

Hondentrucs, Gehoorzaamheidstraining en Commando's voor Gevorderden

Zodra uw hond 6 maanden oud is en de basis commando's heeft geleerd is hij klaar om meer formele training te krijgen. In deze periode van zijn leven zou hij een goed aangepaste hond moeten zijn die zich bewust is van het feit dat u de leider bent.

Hierdoor is hij gewend om instructies te krijgen en mee te doen aan trainingen.

Ik geef u in dit artikel weer drie voorbeelden en gebruik voor het gemak weer de Zit en Blijf commando's. Ik heb u al eerder het Zit commando uitgelegd, hier leert u hoe u met absolute zekerheid kan aanleren dat uw hond gaat zitten en blijft zitten zolang u hem geen ander commando hebt gegeven.

(Een absolute must in het verkeer en het dagelijks leven in het algemeen)

Daar gaan we,

Het Begin: "Zit en Blijf" gevorderd - Stap 1

Met de Zit en Blijf oefening heeft uw puppy of hond op een vrij informele manier kennis kunnen maken met de commando's. Als hij naast u blijft zitten en niet beweegt totdat u hem loslaat, dan is hij klaar voor een meer gevorderde training. Als hij echter nog steeds beweegt tegen deze tijd, dan zou u zijn gedrag moeten corrigeren voordat u met deze oefeningen begint. Het Zit en Blijf commando is erg belangrijk, aangezien het de zelfdiscipline van uw hond traint en voorkomt dat hij wordt afgeleid door bijvoorbeeld andere honden of katten.

Zodra u hem stil heeft zitten kunt u de tijd dat u hem laat zitten langzaam opvoeren. Blijft naast uw hond staan en laat hem niet te lang wachten, anders wordt hij vanzelf weer beweeglijk. Op het moment dat hij rustig naast u zit en niet probeert om te bewegen, dan kunt u verder gaan met de volgende training.

1)      Doe uw hond zijn riem om en plaats hem in de Zit positie terwijl u naast zijn rechterschouder staat en allebei dezelfde kant opkijkt.

2)      Geef hem het commando "Blijf" en doe een stap weg en naar rechts terwijl u de riem vasthoudt. Als uw hond omhoog probeert te komen, of u probeert te volgen, duw hem dan voorzichtig terug in de Zit positie. Het kan helpen om een open hand als signaal te gebruiken om het commando kracht bij te zetten.

3)      Blijf ongeveer vier tot vijf seconden zo staan, voordat u terugstapt naar uw hond. Nu is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat hij nog een paar seconden in de Zit positie blijft. Nadat dit is gebeurd kunt u hem loslaten door "Vrij" te zeggen en hem complimenteren.

Deze laatste stap zorgt ervoor dat hij leert om in de positie te blijven en voorkomt dat hij u begroet op het moment dat u naar hem toe stapt.

De Verdieping:  "Zit en Blijf" gevorderd - Stap 2

Zodra hij gewend is aan stap 1 en deze volledig kan uitvoeren, dan kunt u verder gaan door naar voren te stappen, in plaats van naar de zijkant.

-          Zorg ervoor dat u de riem vastheeft

-          Geef een duidelijke instructie met het "Blijf" commando voordat u naar voren stapt

-          Begin met uw rechterbeen.

Dit kan voor een hond een moeilijke stap zijn, aangezien hij aan kan nemen dat u wilt dat hij volgt (als u met uw linkerbeen begint), omdat u van hem wegloopt.

5.3   Meer "Zit en Blijf"

Zodra uw hond de vorige stappen onder de knie heeft, kunt u hem verder laten leren door de volgende variaties te gebruiken.

-          Vergroot de afstand die u van uw hond neemt, tot u uiteindelijk zo ver bent dat u de riem op de grond kunt laten liggen

-          U kunt ook geleidelijk de tijd dat hij blijft opvoeren, met als einddoel ongeveer vier tot vijf minuten

-          Als uw hond goed reageert op deze uitgebreide Zit en Blijf training, dan kunt u in plaats van het Zit commando ook proberen om hem te laten blijf met het Down of Sta commando. Als uw hond uit de bedoelde positie komt, maak dit dan verbaal aan hem duidelijk en breng hem terug in de goede positie.

Als hij niet goed reageert op het Blijf commando, ga dan een stap terug totdat hij deze volledig onder de knie heeft. Als hij niet goed reageert op Blijf voor een langere tijd, dan kunt u een stok in de grond steken en het vrije uiteinde van de riem daaroverheen doen. Commandeer uw hond om naast de stok te zitten terwijl u naast hem staat. Geef het Blijf commando en loop weg. Als uw hond niet blijft, maar naar u toe probeert te komen, maakt dit dan verbaal aan hem duidelijk en begin de oefening opnieuw. Uiteindelijk zou u de stok moeten kunnen weghalen.

Wat Voor Commando's Kunt
U Nog Meer Verwachten?

 - Hier (terugroepen) gevorderd. (Leer hoe u ervoor zorgt dat u hond altijd direct bij u komt, ook al is hij ver van u vandaan, is hij koppig of word hij afgeleid door andere spelende honden)

 - Zoek gevorderd (U leert hoe u hem van alles kan laten zoeken met zijn sterk ontwikkelde neus - Ideaal als u uw sleutels kwijt bent!)

 - Smeken (Een trucje dat er leuk uitziet als u een keer bezoek heeft... en een spelletje waar elke hond plezier mee heeft)

 - Apport (ophalen) - Bijna elke hond is dol op dit spel... en zo leert u enkele leuke variaties.

 - Vang (Een soort apport voor gevorderden)

 - Schud, Hoog en Kruip (Een combinatie van trucs waarmee u een bijna eindeloze vorm van vermaak kunt creeren... leuke spelletjes voor in het bos of om te laten zien aan uw bezoek)

 - Spring (Leuk en soms handig)

En meer.

U leert 12 nieuwe trucs en commando's in Module 5. Maar dat is niet het belangrijkst aan deze module. Het belangrijkste is dat u de diepgang opzoekt met uw hond. Dat u hem leert dat commando's niet alleen spelletjes zijn, maar dat ze belangrijk zijn in de relatie die u met uw hond heeft.

Dit kan ooit nog eens zijn leven redden.

Denk er maar eens over na.

Gehoorzaamheid is niet alleen plezierig voor u. Het leert hem ook dat u de Roedel leider bent en dat u de gevaarlijke buitenwereld beter kent dan hij. Als hij dit snapt, zal hij u trouw blijven, naar u kijken voor leiding en niet op eigen initiatief wild en onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen.

Training is geen luxe. Het is noodzaak.

 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!