Dominant maar toch een van de zachtste honden....     

Gedragstraining voor Engelse Bulldogs

Tegenwoordig heeft de bulldog een heel ander temperament dan zijn voorvaderen. Deze soort stamt af van de oude Aziatische mastiff, maar zijn ontwikkeling heeft volledig plaatsgevonden in Groot-Brittannie. De naam bulldog, die oorspronkelijk uit de middeleeuwen afstamt, refereert niet alleen aan het robuuste uiterlijk van een kleine stier, maar ook aan de kracht waarmee deze hond stieren aanviel in arenagevechten voordat dit verboden was geworden bij wet in de negentiende eeuw.

De bulldog is klein in formaat, maar breed en compact, met een dikke en massieve kop.
De hoogte van de Engelse bulldog is ongeveer 31-40 centimeter (er is geen voorgeschreven hoogte, maar kleinere bulldogs zijn geliefder in hondenshows).
Het gewicht varieert van 13-23 kg voor teefjes en de reuen zijn gemiddeld 24 kg.
Zijn hoofd is breed (hoe breder hoe beter) met wangen die doorlopen tot aan de zijkant van de ogen. De huid op de schedel en het voorhoofd vallen in dikke plooien over elkaar. Zijn snuit is kort en mopshond-achtig, de brede zwarte neus heeft grote neusvleugels. Hij heeft een hangende bovenlip en de benedenkaak heeft veel onderbeet. De ogen zijn erg rond, ver uit elkaar en donker.

De oren zijn klein en dun, naar achteren gevouwen in een roosvorm. De staart is kort en wordt laag gedragen. Met zijn stokkerige benen onder elke hoek van zijn vierkante, compacte en gespierde lijf waggelt hij door de wereld.
De vacht kan de volgende kleuren hebben; rood, tijgerstrepen, reebruin, bleek-geel, verwassen-rood of wit. Een combinatie van deze drie kleuren is ook mogelijk. Zwart hoort hier echter niet bij. De snuit kan soms wel donker zijn.
De zachte, fijne, kortharige vacht is gemakkelijk te verzorgen. Kammen en borstelen doet u met een stevige kwast, en baden alleen wanneer noodzakelijk. Was binnenin de rimpels op het gezicht van de hond elke dag met een vochtige doek. Deze soort heeft bij het ruien een gemiddelde haaruitval.

Alhoewel de verschijning van de Engelse Bulldog ietwat intimiderend kan zijn, is het een van de zachtste honden. Tegelijkertijd zal elke inbreker het voor gezien houden wanneer hij de bulldog tegenkomt, en weinigen zouden een confrontatie met dit beest aandurven. Hij wordt beschreven als een erg liefdevolle en betrouwbaar dier, rustig met kinderen, maar bekend om zijn moed en zijn uitstekende waakhond-vaardigheden. Bulldogs zijn echte mensenhonden die aandacht van mensen zoeken en er niet genoeg van kunnen krijgen! Veel menselijke aandacht is dus noodzakelijk voor het geluk van deze hond. Sommige Engelse bulldogs kunnen een beetje dominant zijn en hebben een baasje nodig met sterk leiderschap die begrijpt hoe een alfa-hond in elkaar zit. Een bulldog die zijn 'plaats' begrijpt in de menselijke kudde is vriendelijk naar mensen en betrouwbaar. Deze soort doet het goed met familiedieren, maar kunnen venijnig zijn tegen vreemde honden. Wanneer ze jong zijn zitten ze vol met energie, maar ze worden rustiger naarmate ze ouder worden.

Ze snurken erg luid, en de meeste van hen hebben aanleg voor slobberen en kwijlen. Ook hebben sommigen door een smalle luchtpijp ademhalingsproblemen. De bulldog is erg kougevoelig en vatbaar voor huidinfecties. Heup en knie problemen komen ook voor. Ook zijn ze vatbaar voor een zonnesteek bij warm weer, warme kamers of auto's. Puppies (4 tot 5) worden vaak door middel van keizersnede ter wereld gebracht vanwege hun brede hoofden. Zijn verteringssysteem is erg actief en kan soms aanstootgevend zijn voor mensen met gevoelige neuzen. De Bulldogs leven gemiddeld 8 jaar. Sommigen leven langer dan anderen.

De bulldog is prima voor als u een appartement heeft. Binnenshuis zijn ze erg inactief en doen het goed zonder tuin. Deze soort is een binnenhond. Ze zijn op hun best in gebieden met zachte klimaten omdat hij het gemakkelijk koud krijgt en moeite heeft met koeling in warm weer. Sommige volwassen bulldogs zullen nooit veel willen bewegen, anderen daarentegen zitten vol met energie. In ieder geval blijven de honden fitter als ze regelmatig wat lichaamsbeweging krijgen. Fitte Engelse Bulldogs zijn goede sprinters; ze kunnen voor een korte tijd snel bewegen.

Wilt u weten hoe u een alfa-hond kunt trainen, kijk dan op www.hondtraining.com
voor een gehoorzame Bulldog.
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!