Een hond met temperament...    

De Opvoeding Van Een Chihuahua Vraagt Om Een Goede Training

De Chihuahua is een kleine hond met een appel-vormige kop en een korte puntige bek.
Deze hond heeft erg grote donkere ogen. Hun lijf is stevig, langer dan de hond groot is en de staart is sikkelvormig, gekruld over de rug of naar de zijkant. De Chihuahua's zijn robuuster dan ze lijken met hun hoge rug en rechte poten. Er zijn verschillende kleuren Chihuahua's. Ze zijn zo'n 15-23 cm groot en wegen tussen de 1 en de 3 kilo. Ze worden ongeveer 15 jaar oud. Naast de gewone kortharige is er ook nog een langharige soort.

De Chihuahua is een goede gezelschapshond. Extreem energiek, ondernemend, brutaal en geeft en vraagt genegenheid. Ze hebben een sterke wil, zijn erg loyaal en raken erg gehecht aan hun baasjes. Ze zijn zonder twijfel achterdochtig naar andere mensen behalve naar hun baasjes. Als er vreemde mensen in de buurt zijn, volgt deze hond hun baasje bij elke beweging en probeert zo dicht mogelijk bij hem te blijven.
Sommige mensen vinden het een beetje moeilijk om deze hond te trainen, maar ze zijn intelligent, leren snel en reageren in het geheel goed.

Dit ras kan echter wel happen naar kinderen die hem plagen omdat hij zich dan bedreigt voelt en te klein is om snel weg te komen. Hij gebruikt dan zijn tanden om zich zelf te verdedigen. Deze hond zal dus niet worden aanbevolen in combinatie met kinderen. Het vraagt veel geduld om een Chihuahua zindelijk te maken.
Om deze hond sociaal te maken als pup, is het belangrijk extreem agressief gedrag met andere honden te vermijden en terughoudend zijn in contact met vreemden. Het is wel belangrijk de hond overal naar toe te nemen zodat de hond grote hoeveelheden mensen tegenkomt.

Een goed gesocialiseerde Chihuahua kan ook vriendelijk zijn naar vreemden en andere honden. Bij het trainen van deze hondensoort is socialisering dan ook een belangrijk aspect. Goede training van deze honden kan zijn vruchten afwerpen; hierbij is consistentie een sleutelwoord. Neem bij het trainen altijd het natuurlijke temperament van de Chihuahua in acht; zo verkrijgt u de beste resultaten.

Door de korte neus heeft de Chihuahua een zwarte ademhaling en neigt tot snurken, ook is deze hond gevoelig voor droge ogen en oogziekten, verkoudheid, stress en reuma.
De Chihuahua heeft een hekel aan kou en kan gaan rillen. Ze vinden dan ook een warme trui heerlijk op koudere dagen. Het zijn goede kleine hondjes voor op een appartement.
Hoewel het verleidelijk is deze sierlijke beestjes te dragen zullen ze fitter blijven als u ze zelf laat wandelen. Hierbij is een harnasje veiliger dan een halsband. Denk niet dat de Chihuahua door zijn kleine omvang alleen in kleine ruimtes wil leven.

Een zachte, kortharige vacht moet van tijd tot tijd rustig worden geborsteld of simpelweg worden afgenomen met een vochtig doekje. Een langharige vacht moet dagelijks worden geborsteld met een zachte stoppelige borstel. Beide soorten dienen 1 keer per maand in bad gedaan te worden, waarbij u moet opletten dat er geen water in de oortjes komt. Controleer de oren regelmatig en houd de nagels kort. Deze hondensoort heeft bij het ruien een gemiddelde haaruitval.

Dit is de oudste hondensoort op het Amerikaanse continent en de kleinste hondensoort ter wereld. Hoewel hij oorspronkelijk uit Mexico komt lijkt hij te zijn geintroduceerd door de Chinezen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw is de Chihuahua naar Europa gehaald. De Chihuahua dankt zijn naam aan de Mexicaanse provincie Chihuahua van waar hij door reizigers is weggevoerd naar de rest van de wereld. Volgens inheemse indiaanse stammen uit de pre-Columbiaanse tijd was de Chihuahua heilig. De meeste gewaarde van deze honden wegen slechts 1.3 kilo. Sommigen kunnen zelfs rechtop staan in een menselijke handpalm! Er is een langharige variant van dit dier die anders wordt benoemd maar in wezen hetzelfde is als de Chihuahua, met de vacht als uitzondering. Het is een populaire, economisch interessante hond.

Wilt u uw Chihuahua zo goed mogelijk afgericht? Kijk op www.hondtraining.com en leer precies hoe u dit ras traint!
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!