Van vechter naar familiedier...  

Een Strakke Training Voor Uw Bull Terrier

De bull terrier is een stevig gebouwd, gespierd en goed geproportioneerd dier en heeft een korte dikke vacht met de kleuren wit, zwart, tijgerstrepen, rood, of een driekleurencombinatie. Zijn meest onderscheidende onderdeel is zijn kop, die bijna plat is bovenop en gelijkmatig naar beneden afloopt naar het eind van de neus. De ogen zijn klein, donker, amandelvormig en staan dicht bij elkaar. Het lichaam is vol en rond, met robuuste en gespierde schouders en een horizontale staart.

Op het hoogtepunt van de hondenvechtsport tussen bulldogs en stieren in 1830, besloten de liefhebbers van deze "sport" een hondenras te creeren dat nog vlugger was in een gevecht dan voorheen. Door de Bulldog te kruisen met de oude Engelse Terrier en een vleugje Spaanse Pointer toe te voegen creeerden ze de Bull Terrier. In 1850 verkregen de hondenfokkers een witte variant (bijgenaamd "de witte cavalier") en werd al snel een gewild huisdier voor de lagere adel. Deze soort is gebruikt als beschermer, rattenvanger, herder en waakhond.

Hoewel dit ras vroeger dus een moedige vechter was, is hij nu veel rustiger. Een bull terrier zal misschien een afschrikkend effect hebben en zijn baasje verdedigen in een echt bedreigende situatie, maar hij is niet gemaakt om een waakhond te zijn. Enkele woorden die de bull terrier kenmerken zijn; moedig, vechtlustig, plezierig, actief, clownachtig en angstloos. De bull terrier is een loyale, geduldige en gehoorzame hond. Ze hechten zich sterk aan hun baasje. De bull terrier is blij met aandacht en is een prima familiedier. Ze zijn graag bezig en komen dan ook het best tot hun recht in actieve gezinnen waar ze veel gezelschap en supervisie genieten. Het is voor deze honden niet goed om 8 uur per dag alleen thuis te zijn. Deze hondensoort kan een fijn huisdier zijn als ze zeer grondig worden getraind, maar is niet aan te raden voor de meeste gezinnen. Hoewel ze gek zijn op kinderen en volwassenen, kunnen ze te energiek zijn voor kleine kinderen. Ze kunnen niet tegen plagen en kinderen moet worden geleerd de hond te respecteren. Ze kunnen erg beschermend zijn en een eigen wil hebben. Moedig deze hondensoort niet aan bezitterig of jaloers te zijn. Ze kunnen proberen deel te nemen aan huiselijke ruzies of onenigheden.

Bull Terriers hebben erg strakke training en veel beweging nodig. Ze kunnen destructief gedrag vertonen als u ze niet genoeg gezelschap houdt. Zorg ervoor dat ze wordt geleerd sociaal te zijn. Ze kunnen extreem agressief reageren naar andere honden. Ongecastreerde mannetjes kunnen vaak niet goed opschieten met andere mannelijke honden. Een mannetje en een vrouwtje kunnen prima samenleven en ook twee vrouwtjes zijn een goede combinatie als ze genoeg zorg en supervisie krijgen. Combinaties met andere huisdieren worden niet aanbevolen. Ze zijn uitstekende waakhonden. Deze hondensoort kan moeilijk te trainen zijn, en u zult hulp willen hebben van erkende hondenfokkers en/of trainers wanneer u deze hond wilt trainen en africhten.

Bull terriers zijn over het algemeen gezonde dieren. Sommigen kunnen aanleg hebben voor zinktekort, wat dodelijk kan zijn. Sommige puppies worden doof geboren. Sommigen lijden aan obsessief/compulsief gedrag zoals het achterna zitten van de (eigen) staart. Bij sommige bloedlijnen raken de knieschijven gemakkelijk uit de kom. Sommige mannelijke bull terriers hebben een overschot aan testosteron wat hen te territoriaal maakt. Ook dit kan bij het africhten en trainen problemen opleveren. Castratie lost het probleem meestal op - het maakt de hond wat milder. Kan gevoelig zijn voor vliegen en andere insecten. Aanleg voor gewichtstoename, allergieen en slechte knieen. Witte bull terriers zijn vatbaar voor doofheid.

Bull terriers kunnen het uithouden in een appartement mits ze genoeg beweging krijgen. Deze soort heeft dagelijks krachtige lichaamsinspanning nodig, maar ze moeten altijd aan een lijn worden gehouden om gevechten met andere honden te voorkomen. De bull terrier heeft de neiging overgewicht te ontwikkelen en lui te worden wanneer hij te weinig beweging krijgt. Ze zijn redelijk actief binnenshuis en een kleine tuin is voldoende. Ze geven de voorkeur aan een warm klimaat of warm weer.

De bull terrier is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe borstelen en kammen is voldoende. Deze soort heeft bij het ruien twee keer per jaar een gemiddelde hoeveelheid haaruitval. U kunt losse haren verwijderen met een apart te bewaren rubber handschoen. Witte haren vallen meer op dan gekleurde haren op uw meubels.

Benieuwd geworden naar de meest effectieve trainingsmethode van de Bull Terrier?
Kijk op www.hondtraining.com voor de laatste methoden en technieken.

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!