Deze hond heeft uitdaging nodig...

Een Border Collie Is Makkelijk Te Trainen

De Border Collie is een erg intelligente en oplettende hond. Hij munt uit in gehoorzaamheid-, behendigheid- en frisbeetraining. Ze bloeien op van complimentjes, zijn gevoelig en erg goed te trainen. De Border Collies worden het meest gebruikt in behendigheidscompetities, omdat dit soort sporten precies in hun straatje passen. Het is een hoog energiek dier met geweldig uithoudingsvermogen. Als ze genoeg beweging krijgen om ze bezig te houden kunnen ze goed opschieten met andere honden van hetzelfde geslacht. Ze moeten niet worden toevertrouwd aan kleine dieren anders dan honden, hoewel er genoeg Border Collies zijn die gelukkig samenleven met een huiskat. Deze soort moet erg goed sociaal worden gemaakt als pup om verlegenheid te voorkomen. Om echt gelukkig te zijn heeft deze hond veel blijvende aandacht, veel dagelijkse beweging en een taak of doel nodig. Voor diegenen die ver willen komen in hondensporten is de Border Collie een godsgeschenk. Boeren zijn ook blij met ze.

Het is ook niet gek dat de Border Collie in veel sporten zoals behendigheid- en gehoorzaamheidstraining en dergelijke tot de beste soort behoort. Het zijn perfectionisten met een permanente drang naar behagen. Deze soort leeft ervoor om u dag in uit de bedienen. Ze zijn niet het ideale huisdier voor mensen die niet van plan zijn veel tijd met het dier door te brengen. Deze honden zijn te intelligent om de hele dag in huis te liggen met niets te doen. Geinteresseerde kopers die alleen op zoek zijn naar een familiehond kunnen beter gelijkwaardige maar kalmere soorten overwegen, zoals ze Australische schaapsherder en Shetland schaapshond. Wanneer ze te weinig activiteit krijgen zullen ze werk gaan opzoeken; en dit kan zomaar iets zijn wat u niet als werk in gedachten had! Ze kunnen destructief gedrag vertonen wanneer ze verveeld zijn of worden genegeerd. Ze kunnen neurotisch worden als ze lange tijd alleen worden gelaten, wat tot meer gedragsstoornissen kan leiden. Deze soort staat bekend als een koning van ontsnapping. Vanwege zijn sterke herdersinstincten kan deze hond happerig zijn naar kinderen en vreemden. Ze doen het het beste bij een ervaren eigenaar die veel tijd met de hond kan doorbrengen. De puberende Border Collie gaat vaak door een fase waarin hij de autoriteit van zijn baasje gaat uitdagen. Sommigen zijn erg reactief en geluidsgevoelig, wat ze een slechte keus maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Dominantieniveaus kunnen sterk verschillen bij Border Collies.

De Border Collie is een hond van gemiddelde grootte met een bundel energie, die nog het meest lijkt op een Australische herder zonder bob-tail. Het lichaam is lichtelijk langer dan de hoogte tot de schoft. De schedel is redelijk wijd met een duidelijke stop. De muil loopt spits af naar de zwarte neus. De oren staan meestal voor de helft omhoog. De ovale ogen zijn over het algemeen bruin, soms blauw. De tanden staan in schaarbeet. De staart komt in ieder geval tot het spronggewricht en staat soms omhoog wanneer de hond opgewonden is, maar wordt nooit over de rug gedragen. Er zijn twee variaties van de Border Collie; eentje met grof haar (dik, recht, ongeveer 8 centimeter lang), en eentje met sluik haar (ongeveer 2,5 centimeter lang). De vacht heeft de kleuren zwart met wit, driekleuren, red met wit, zwart met grijs, of helemaal zwart. Wit is nooit de voornaamste kleur. De langharige met ingedraaide vacht heeft manen en een staartkwast. Het haar op het gezicht, de oren en voorpoten is altijd kort en sluik. Omdat Border Collies gefokt worden vanwege hun werkvaardigheden en intelligentie in plaats vanwege hun uiterlijke schoonheid, lopen de criteria voor deze uiterlijke kenmerken uiteen.

Over het algemeen zijn ze een robuuste hondensoort, maar ze kunnen aanleg hebben voor heupafwijkingen, erfelijke netvliesdegeneratie (PRA) en een andere oogafwijking die bekend is als de Collie Oog Afwijking (CEA). Veel Border Collies zijn allergisch voor vlooien en sommige zijn vatbaar voor epilepsie en doofheid.

De Border Collie wordt niet aangeraden voor mensen met een appartement. Ze zijn erg actief binnenshuis en doen het het best op een landgoed. Deze soort kan in een hondenhok leven, vooropgesteld dat hij veel dagelijkse beweging krijgt en veel met zijn baasje kan optrekken. Deze soort is er niet voor gemaakt om de hele dag aan een ketting in de tuin te liggen.

Wilt u hulp bij het goed socialiseren van uw bordercollie pup? Kijk voor tips over training op www.hondtraining.com
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!