Deze hond vraagt om een geduldige training....    

De Opvoeding Van Een Berner Sennen

De rustige, opgewekte berner sennen houdt van kinderen. Ze zijn erg intelligent, makkelijk te trainen en natuurlijke waakhonden, zonder te agressief te zijn; een vriend voor het leven! Ze zijn erg loyaal en zullen moeite hebben zich aan te passe aan een nieuw baasje als ze ouder dan 18 maanden zijn. Zelfverzekerd, alert en goedgehumeurd. Ze zijn redelijk vriendelijk tegen vreemden en zijn over het algemeen goed met andere huisdieren en honden te combineren.

De berner sennen is een stevige, zware hond met een prachtige weerbestendige driekleurenvacht bestaande uit zwart met symmetrische markeringen in wit en roestbruin. De hond heeft een wit vlak op de borst, wit op de kop en de tenen en roestbruine stukken over elk oog, op de wangen, aan de zijkant van de borst, onder de staart en op elke poot. De vacht is van gemiddelde lengte en is recht of met een kleine slag. De brede kop heeft een lichte rimpel in het midden. De driehoekige oren van gemiddelde grootte hangen lichtelijk. De donkere ogen hebben een zachte uitdrukking en de neus is zwart. De tanden zijn in schaarvorm opgesteld. Zijn lichaam is compact met een brede, diepe borst. Het borststuk loopt op zijn minst door tot de elleboog. De staart is lang en wild als een struik en hangt laag wanneer de hond in rust is (een lichte boog omhoog is mogelijk wanneer de hond op zijn hoede is). Eventuele hubertusklauwen aan de poten moeten worden verwijderd.

Hoewel de exacte afkomst van de berner sennen onduidelijk is is de hond waarschijnlijk begonnen als boerderijhond in de Zwitserse bergen. Op schilderijen uit de 18e eeuw zijn berner honden te zien. Tegen het einde van de 19e eeuw werden er echter veel buitenlandse honden geimporteerd en er ontstond een gevaar dat de oorspronkelijke bloedlijn verloren zou gaan. De professoren Albert Heim, Franz Schertenleib en anderen waren de leiders in het stabiliseren van het berner ras in de berner senner hond als een onafhankelijke soort. De berner senner is vernoemd naar de Zwitserse provincie Berne waar deze soort veel voorkomt. De stevige berner is gebruikt voor het drijven van vee en boerderijbeschermer. Vanwege zijn zachte, vrolijke temperament is de berner senner een uitstekende familiehond. Zijn talenten omvatten die van spoorzoeker, herder, waakhond, beschermer, redacties en kartrekker.

Deze hond is nooit scherp of verlegen. Ze worden langzaam volwassen en blijven bruisend als een puppy voor een lange tijd. De berner moet onder de mensen blijven en niet in de achtertuin of een kennel worden geplaatst. Zoals elke andere hond moet de berner sennen goed worden getraind als pup. Deze honden zijn gevoelig en moeten daarom worden getraind met beleid en geduld.

Dagelijks tot wekelijks de lange dikke vacht borstelen is belangrijk, met extra aandacht wanneer de vacht aan het uitvallen is. Baden of droog wassen wanneer noodzakelijk. Omdat deze hondensoort een seizoensruier is heeft hij in deze periode hevige haaruitval.
Berner sennen honden worden niet aangeraden als u in een appartement woont. Ze zijn relatief inactief binnenshuis en gedijen het best in (op zijn minst) een grote omheinde tuin. Geeft de voorkeur aan koeler weer / klimaat omdat zijn dikke vacht ongemakkelijk is in de zomer. Grote actieve honden zoals deze hebben regelmatig beweging nodig.

Helaas maakt kanker een groot deel uit van het leven van de berner en veel pups sterven dan ook op jonge leeftijd. Ook de gemiddelde levensverwachting van de berner sennen is de laatste jaren gedaald van 10 tot 12 jaar naar 6 tot 8 jaar. Op het moment wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en mogelijke oplossing voor dit probleem.

Wilt u meer informatie over training van deze gevoelige hond? Kijk dan op www.hondtraining.com

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!