Een gehoorzame en liefdevolle hond...    

Train Een Engelse Cocker Spaniel Stevig maar Rustig

De Engelse cocker spaniel is een robuuste, energieke, vrolijke, aaibare, lieve en liefdevolle hond. Hij is uitstekend met kinderen; rustig en speels, maar kan niet goed tegen pesterijen. Hij is sociaal tegen vreemden, een gemiddelde blaffer, en gehoorzaamd zijn gegeven bevelen met respect; een superieure gezelschapshond. Hij is ongeveer 38 tot 43 centimeter hoog en weegt gemiddeld zon 14 kilo. Hij kan tussen de 12 en 15 jaar oud worden. Over het algemeen een extraverte hond, hoewel sommigen gereserveerd kunnen zijn. Hun temperament kan enorm verschillen; onderzoek dus altijd de bloedlijn van deze dieren. Sommige teefjes zijn redelijk dominant en moeten niet worden overgelaten aan een niet-dominante eigenaar. Mannetjes zijn over het algemeen gemakkelijker in de omgang. Veldsoorten kunnen te actief zijn als huisdier. Cockers moeten erg rustig maar stevig worden getraind, vanwege hun gevoeligheid, onafhankelijkheid en intelligentie. Ze kunnen prima opschieten met katten in het huishouden.

De Engelse cocker spaniel is een alerte, compact gebouwde hond van gemiddelde grootte met lange oren die tenminste tot de neus reiken wanneer ze naar voren worden getrokken. Hij is solide maar niet log. Sterk en goed gebalanceerd, maar niet grof. Het bovenste gedeelte van de schedel is bijna net zo hoog als de muil, en de muil is ongeveer even lang als de schedel. De donkere ovale ogen hebben een smeltende maar intelligente uitdrukking. Het haar is van gemiddelde lengte. De benen en buitenste gedeelte van het lichaam zijn helemaal bedekt. De neus is zwart of bruin afhankelijk van de kleur van de vacht (zwart heeft bij fokkers de voorkeur). Hij heeft een stevige kaak met schaarbeet. De bovenrand is bijna horizontaal met alleen een kleine afdaling van de schoft naar de staart. De borst is erg diep en goed ontwikkeld, maar niet te wijd om het lopen te hinderen. De staart is over het algemeen gecoupeerd. De voeten zijn rond en katachtig met dichte, gekromde tenen. De vacht kan de kleuren zwart, leverkleurig of rood hebben. Ook combinaties van wit met zwarte, leverkleurige of rode stukken zijn ook mogelijk. Gebruinde strepen kunnen voorkomen. Er zijn twee types Engelse cocker spaniels; veldhonden en showhonden. De veldtypes hebben een kortere vacht. Veel kleuren kunnen voorkomen, maar op egaal gekleurde honden is alleen wit acceptabel op de borst.

Deze hond is vatbaar voor oorinfecties. In de zomer moeten de oren vaak gecontroleerd worden. Omdat ze laag bij de grond hangen kunnen ze teken oplopen die doofheid kunnen veroorzaken.

De Engelse cocker spaniel is prima voor mensen met een appartement, als ze tenminste voldoende beweging krijgen. Ze zijn op hun best in een tuin van gemiddelde grootte.
Deze hond houdt van alle beweging die u hem zal geven.

Bij de verzorging van deze hond is regelmatig kammen en borstelen van de vacht is belangrijk. Sommige vachten kunnen erg weelderig en katoenachtig zijn. Anderen zijn meer zijdeachtig en platgelaagd. Vachttypes varieren binnen de soort. Baden en droog wassen alleen wanneer noodzakelijk. Controleer de oren voor graszaden en tekenen van infectie. Verwijder overschot aan oorwas regelmatig. Kam de haren op de voeten tot over de tenen en trim het gelijk met de basis van de voeten. Trim het haar rondom de voetzolen, maar niet tussen de tenen. Kam klitten uit nadat de hond in het gras of het bos heeft gespeeld. Deze soort heeft een gemiddelde haaruitval wanneer hij in de rui is.

De naam Cocker komt van de houtsnip (woodcock) waar deze soort in eerste instantie voor gemaakt was. Ze zijn goed in het jagen op andere vogels. Ze zijn perfecte wild-ophalers met gevoelige bekken. De Engelse cocker jaagt goed op moeilijk terrein. Vandaag de dag is de cocker meer een gezelschapshond vanwege zijn natuurlijke goede humeur. De talent van deze soort zijn spoorzoeken, jagen, ophalen, waakhond, behendigheidstraining, en gehoorzaamheidstraining.

Op zoek naar een manier om uw Cocker Spaniel op de juiste manier te trainen?
Kijk dan op www.hondtraining.com voor opvoeding en training van uw hond.

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!