Bouviers onthouden een geleerd commando hun hele leven ...  

De Opvoeding Voor Uw Bouvier

De bouvier is een gehoorzame hond met een prettig karakter. Hoewel hij er intimiderend uitziet is hij eigenlijk kalm en rustig. Enthousiast, verantwoordelijk, zelfs opvliegerig en angstloos. Hij is een perfecte waakhond en makkelijk te trainen. Deze hondensoort leert commando's relatief snel, hoewel niet zo snel als bijvoorbeeld de Duitse herder. Bouviers hebben uitgebalanceerde en consistente training nodig. Wanneer ze een commando hebben geleerd onthouden ze die voor de rest van hun leven. Het is belangrijk om de hond ervan bewust te maken dat u het baasje bent en blijft, zonder te hardvochtig te werk te gaan. Deze soort heeft een ervaren baasje en goede training nodig om dominantie problemen te voorkomen. Hij moet op vroege leeftijd sociaal onderlegd worden om overbeschermend gedrag te voorkomen. De bouvier houdt van kinderen en is daarom een goede familiehond. Hij past zich gemakkelijk aan en handelt rustig en zachtjes zijn zaakjes af. De loyaliteit van deze hond is wereldberoemd.

Train deze hond in gehoorzaamheid op jonge leeftijd. Gedrag met andere dieren hangt af van individueel temperament en karakter. Als ze genoeg sociale interactie hebben gehad als pup is de kans groot dat ze goed met katten en andere huisdieren overweg zullen kunnen, maar wees voorzichtig met het mixen van deze dieren. Over het algemeen kunnen ze goed opschieten met andere honden wanner ze met hen zijn opgegroeid. Dominante exemplaren kunnen echter agressief zijn naar andere honden. Ze groeien langzaam naar volwassenheid in zowel lichamelijk als geestelijk opzicht. Pas op 2-3 jarige leeftijd heeft de hond volle wasdom bereikt. Ze kunnen achterdochtig en terughoudend zijn tegenover vreemden en beschermend tegenover hun eigen familie.

De bouvier is een krachtige, indrukwekkende hond met een massief en behaard hoofd. De dikke baard en borstelige wenkbrauwen maken de hond tot een opvallende verschijning. De lichtelijk spitse muil is sterk en breed. De ovale, donkerbruine ogen hebben een brutale maar hartelijke en levendige uitdrukking. De neus is zwart en de tanden staan in schaarformatie opgesteld. De bouvier heeft een wat 'vierkant' voorkomen. De voorpoten zijn gespierd en perfect recht. De hond heeft een dubbele vacht en een brede, diepe borst. De ruige, afgedragen buitenvacht is stug en voelt droog aan. Dit staalwolhaar is er in de kleuren zwart, reeenbruin, grijs of met tijgerstrepen. Eronder zit de dikke tweede vacht. De bouvier heeft witte vlakken op de borst. De vacht beschermt de hond in allerlei slechte weersomstandigheden. De oren zijn driehoekig en strak omhoog. De staart en oren zijn gecoupeerd, hoewel sommige fokkers de voorkeur geven aan de natuurlijke verschijning. In sommige Europese landen is couperen zelfs illegaal. Belgische bouviers zijn vaak iets kleiner en lichter dan de Nederlandse bouviers.

Deze geharde honden worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud en zijn gewend aan harde leefomstandigheden. Ze zijn zelden ziek, hoewel sommigen aan heup-afwijkingen en oog problemen zoals grauwe staar. De bouvier heeft een erg hoge pijngrens. Ze kunnen veel contact maken met de poten van het vee zonder het te voelen. Hierdoor zijn ze niet de meest favoriete patient van de dierenarts omdat het moeilijker te constateren is waar de hond pijn heeft.

De bouvier is prima voor als u een appartement heeft, mits hij voldoende beweging krijgt. Hij is echter redelijk actief binnenshuis en komt het best tot zijn recht in een grote tuin. Zijn energie kan hij echter het beste kwijt in een lange wandeling. Ook zal hij het fijn vinden naast uw fiets te rennen. In de groeifase moet lichaamsbeweging goed worden gereguleerd zodat de groeiende botten, spieren en gewrichten niet te veel worden belast. De hond heeft al zijn energie nodig om tot een sterk, gezond lijf te komen.

De ruige vacht heeft veel aandacht nodig. Kam de lange vacht regelmatig. Baden en droog wassen alleen wanneer noodzakelijk. De bouvier moet ongeveer drie keer per jaar getrimd worden. Tussendoor moet u extra haren in de oren en tussen de voetkussentjes verwijderen. Laat het haar niet groeien tot de voeten maar houd het bij zodat de hond mooie ronde voeten houdt. Een goed verzorgde bouvier heeft weinig haarverlies binnenshuis.

De officiele naam van de Bouvier (Bouvier des Flandres) betekent: 'koeienherder van Vlaanderen', naar zijn afkomst uit dit Belgische gebied. Vandaag de dag doet de bouvier dienst als waakhond, familie metgezel en speurhond.

Wilt u meer weten over training van de Bouvier? Kijk dan op www.hondtraining.com om uw bouvier perfect af te richten.

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!